Inredning i olika stil

Hur du vill inreda ditt hem är egentligen en personlig sak. Det kan se ut exakt hur du vill. Det finns oändligt med smakstilar och blandningar och allt däremellan. Men ibland kan det vara svårt att veta hur man vill ha det. Man kan tycka något ser fantastiskt ut på bild eller på någon film, men sedan vet man inte hur man ska få sitt boende att likna det. Därför kommer vi nu att hjälpa dig lite på traven. Det finns vissa namn på stilar. När du hittar vilken som du tycker är snyggast så blir det mycket enklare att sedan hitta butiker som säljer inredningsprylar du gillar och hitta information om stilen.

Minimalistisk stil

Den minimalistiska stilen, eller modernistiska som den också kallas, är en stil där ytor står i centrum. Vita golv, väggar och tak med skarpa kanter och rektangulära mönster är vanligt. Knappt några textiler och definitivt inte färglada sådana. Några få svarta prylar som bryter det vita – en tv, en vas eller ett bord med stolar. Mycket yta att röra sig på. Det blir inte mycket intryck vid den här stilen. Funktionen kommer före dekorationen och det blir lite av en ”mans-lya” över det. Om du har sett filmen ”American Psycho” förstår du vad jag menar.

Skärgårdsstil

Skärgårdsstilen är havets vän. Den är på vissa sätt lik den minimalistiska stilen. Det ska vara enkelt och ljust. Vita väggar och inte för mycket prylar. Möblerna ska vara lätt rustika och gärna lite nötta, vita eller ljusgrå. En annan färg som är vanligt förekommande är ljusblå. Båthus, tampar, tjära, snäckor och andra havstankar ska flyta över rummet. Självklart är detta en vanlig stil längs kusterna.

Shabby Chic

Den nya innestilen Shabby Chic har exploderat på marknaden de senaste åren. Alla känner till den. Det ska gärna se lite gammaldags ut och vara lite slitna kanter på möbler och detaljer. Stilen känns väldigt kvinnlig. Vita rosor och rostiga järnsänger samt lantliga möbler och avskavda stolar. Det ska inte se nytt ut. Allt ska se ut att var fynd på loppis, fastän det är köpt på en dyr inredningsbutik.

New England

Stilen kommer ifrån New Hampshire och Rhode Island. Väggarna ska vara ljusa och möbler och detaljer ska vara träfärgade, gärna mörkt bruna. Likheter med skärgårdsstilen förekommer men är aningen mer manlig och bestämd. Fyrar, signalflaggor och mässingsklockor är vanliga. Skeppsföremål som dekoration. Ränder i färgerna rött, blått och vitt, alternativt beige, brunt och vitt. Jag tror du fattar grejen.

Lantligt

Den lantliga stilen är hämtad för att få in naturen i vardagsrummet. Blommor från ängen utanför ska in i huset. Gamla bakföremål med en gammal träkökssoffa och kopparkittlar. Färger av naturliga känslor, gröna och bruna. Mönster i blommor eller smått randigt. Mormors land är ofta något i denna stilen. Golvet och resten av huset är gärna så mycket det går gjorda av trä. En öppen spis med mycket textiler runt omkring. Kuddar och mattor och filtar. Stora gardiner. Tips på fortsatt läsning om stilar och inredning är dudedesign.se, home-staging.se och finnsoffan.se.