Olika typer och snygga och effektiva solskydd

Att använda sig av olika sorters solskydd är ibland av yttersta vikt. I Sverige älskar vi solen. Vi frossar i den och välkomnar den närhelst den kommer. Men hur skön och rogivande solen än är så kan den också vara farligt för oss. Att använda sig av olika typer av solskydd är nödvändigt om vi inte vill skada oss.

Solskydd kommer i alla möjliga former och typer. Du kan ha solskydd som du smörjer in dig med, vilket gör det möjligt för dig att befinna dig utomhus i solen under längre perioder utan att bränna din hud. Detta kanske är den sortens solskydd som flest människor tänker på när man talar om solskydd. Men det finns också annan solskydd som helt tar bort solen.

Sol genom fönster

Exempel på sådant solskydd är rullgardiner, lameller, gardiner och markiser. Dessa används inte för att skydda om solens starka UV-strålar, som solskydd vi smörjer in oss med gör, utan blockerar helt solens ljus från att tränga igenom. Markiser används oftast på utsidan fönster och rullas ut från väggen så att de täcker hela fönstret. Dessa har prydnad som sekundär funktion. Rullgardiner däremot används inte för prydnad utan har enbart en funktion. Rullgardiner ligger som en rulle över fönstret och dras sedan ned över fönstret när solen önskas blockas. Rullgardiner fungerar ofta bra som solskydd då det blir total blockering.

Lameller däremot har ett mer skonsamt skydd mot solen. Dessa blockerar inte allt ljus utan fångar upp ljuset på ett vackert sätt. Lameller dras ofta från ena sidan av fönstret till det andra och har dessutom en funktion som gör att man kan vinkla lamellerna beroende på hur mycket sol man vill stänga ute och i vilken riktning man vill att solens strålar ska falla. Lameller används, precis som gardiner, till både prydnad och som solskydd.

Ytterligare ett exempel på bra solskydd är fönsterluckor, som liksom markiser sitter på utsidan av fönstret. Fönsterluckor finns i många olika varianter, men vanligast i materialen aluminium eller trä. Dagens fönsterluckor är inte bara funktionella utan också designade och en mycket snygg utsmyckning på huset.