Tomt lika viktig som arkitektur!

När man ska bygga nytt hus har man mycket att tänka på när det kommer till själva huset, men det är viktigt att inte glömma bort att många saker hänger på de alternativ av tomter du har att välja på. Förhoppningsvis vet du redan var du ska bygga ditt hus när du börjar titta på olika typer av modeller av hus, men om du inte gör det är det hög tid att börja titta på tomter till salu.

tomt

Hur är marken?

Vad för typ av mark det är på de olika tomterna kan avgöra mycket. Vad har marken för beskaffenhet och hur går det att utnyttja till din fördel på bästa sätt? Köper du marken själv så kan det vara smart att ta kontakt med en expert för att få hjälp att undersöka marken.

Olika väderstreck

Om du vill ha kvällssol eller morgonsol bör du vara säker på i vilka väderstreck de tomter du tittar på ligger åt. Uteplatsen bör byggas där du helst vill ha den i förhållande till solens bana. Men också vinden är att tänka på.

Omkringliggande hus

Beroende på hur nära andra tomter ligger din tomt och andra hus ditt hus bör du tänka på att inte bygga huset på ett sätt som gör att exempelvis ert sovrumsfönster är mitt emot grannarnas sovrumsfönster eller något annat tveksamt omtyckt exempel.

Ta vara på utsikten

Om de tomter du tittar på har möjligheter till utsikt så bör du ta till vara på denna möjlighet. Bygg huset på ett sätt som fångar upp den utsikt som finns. Stora fönster mot sjön eller havet och uteplatsen så att öppenheten blir platsen där ögonen vilar.

Många andra detaljer att tänka på

När du väljer bland tomter till ditt hus är ovan nämnda ämnen några få sådana att tänka på. Det finns mycket annat viktigt som du bör tänka på, men detta är en start i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *